Heb je gezondheidsklachten?
In mijn vorige blog schreef ik al dat je veel gezondheidsklachten kunt ondersteunen, verminderen,
voorkomen of zelfs oplossen door heel gericht naar je voeding te (laten) kijken en je leefstijl aan te
passen.
Spijsvertering
In mei was de collecte en media-aandacht voor de Maag Lever Darmstichting. Veel ziektebeelden
kunnen ontstaan door een verstoorde spijsvertering, een ongezonde leefstijl en het eten van te weinig
goede vezels.
Wist je dat meer dan 3,7 miljoen Nederlanders kampen met spijsverteringsklachten? Dat dit een
onderwerp is waar nog steeds een taboe op rust en systematisch vermeden wordt?
Ken je de Bristol stoolchart?
Check deze graadmeter eens om te zien of jouw spijsvertering wel optimaal werkt en welke voedingsstoffen
je wel of juist niet goed verteert.
Maar wat als je spijsvertering niet goed en regelmatig werkt? Dit zijn dagelijkse ongemakken waar veel mensen
last van hebben:
- winderigheid
- rommelende buik
- buikkrampen
- misselijkheid
- huidklachten
- vermoeidheid
- dagen niet naar het toilet kunnen gaan
- rennend naar het toilet omdat je alweer aandrang krijgt
en meer soortgelijke klachten.
Durf je niet meer naar buiten te gaan en verzin je smoesjes uit schaamte en wanhoop, omdat je bang bent dat
je niet op tijd een toilet kunt vinden? Daalt je sociale leven tot een nulpunt?
Vaak vinden mijn cliënten het lastig om hierover te praten. Met blosjes van schaamte op hun wangen en het
onderwerp vermijdend, zitten ze wiebelend op hun stoel en willen ze dit onderwerp liever niet bespreken. Toch
is het belangrijk om dat wel te doen. Je ontlasting geeft namelijk heel goed aan hoe jij je voeding verteert.
Als ik uitleg dat ik dit hele traject vanaf mijn prille bestaan zelf heb meegemaakt, vele onderzoeken heb gehad
zonder een duidelijk antwoord of oplossing, dan is het ijs snel gebroken. Als ervaringsdeskundige kan ik me
verplaatsen in het verdriet, de frustratie en machteloosheid van mijn cliënten.
Stap voor stap aanpakken
We maken een plan van aanpak met voedzame adviezen om geleidelijk die gezonde keuzes te maken. Samen
brengen we je huidige voedingspatroon in kaart, zodat we kunnen bekijken waar verbeteringen mogelijk zijn.
Zonder stress pakken we elke keer één maaltijd aan. Je gaat geleidelijk gezonde eetgewoonten in je dagelijkse
routine inpassen. Je zult zien en ervaren dat je klachten en ongemakken zullen verbeteren.
Hoe zit dat eigenlijk met “kant en klare” voeding?
Toevoegingen en lichaamsvreemde stoffen in pakjes en zakjes, diepvriesmaaltijden, kruidenmengsels,
gemarineerd en voorbewerkt vlees, hartig en zoet broodbeleg, zogenaamd processed food enzovoort.
Het is te veel om op te noemen. Vraag jij je wel eens af hoe ons lichaam hiermee omgaat? Waarom vage
klachten opeens vervelende vormen gaan aannemen?
Als orthomoleculair voedingsadviseur ben ik een groot voorstander om zo puur mogelijk te eten. Eten wat
echt als voeding dient en op allerlei niveau verwerkt en gebruikt kan worden in ons lichaam. Het liefst
biologische producten en eten met de seizoenen. Waarom? Omdat je lijf daar blij van wordt!
Wat moet ik dan eten?
Er is nu voldoende variatie in groenten, bijvoorbeeld: andijvie, asperges, bloemkool, broccoli, bospeen,
koolrabi, lente ui, paddenstoel, paksoi, postelein, prei, raapstelen, rabarber, radijs, rucola, spinazie,
spitskool, ui, wortel, zoete aardappel.
Combineer je groenten eventueel met dierlijke eiwitten van biologische afkomst. De dieren hebben een goed
leven gehad. En nog belangrijker: je weet wat je eet!
Fruit: aardbei, appel, peer, sinaasappel en natuurlijk is er in de loop van de maand steeds meer beschikbaar.
Wil je zien welke gerechten ik kies? Volg me op Instagram: danielle.togetherfree