Gezonde dranken

De temperatuur stijgt en de zomer komt er aan. Bij warmte heb je zeker voldoende vocht nodig om jezelf te hydrateren en afvalstoffen af te voeren. Genoeg water drinken voor dit proces in ons lichaam (zo’n 2 liter) kan lastig zijn. Hoe ga jij daar mee om?

Kies je dan liever voor een cocktail, frisdranken met suikers of de light varianten met zoetstoffen? Uit onderzoeken weten we inmiddels dat suikers en zoetstoffen niet al te gezond. Het gaat ten koste van o.a. je gebit, je darmflora en niet te vergeten je gewicht. Er zijn alternatieven. Ik breng je graag op ideeën.

Enkele tips voor zomerse verfrissingen:

Neem een glazen kan met bruisend of gewoon water, en combineer het met:
* een takje munt en een schijfje citroen
* aardbeien met gekneusde basilicum blaadjes
* schijfjes citroen met gekneusde peperkorrels
* schijfjes komkommer met munt
* verse gember met schijfjes citroen of sinaasappel

Welke smakelijke combinaties maak jij?

Theeworkshop

Er is meer mogelijk. Eind juni heb ik deelgenomen aan een bijzondere theeworkshop van theesommelier Karin Kamman van www.santhee.nu. Dit werd georganiseerd in Chateau Marquette in Heemskerk. Een prachtige omgeving en mooie ambiance met een groep nieuwsgierige en tegelijkertijd leergierige dames en heren.

Karin kan onderhoudend en gepassioneerd vertellen over de oorsprong, de traditie, het productieproces en het zetten van verschillende soorten thee.

We hebben het dan niet over de zakjes met vergruisde theeblaadjes, waar vaak smaakstoffen en suikers aan toegevoegd zijn. Verborgen suikers, zonder dat je je er van bewust bent.

Nee, we hebben het over de jonge scheuten van de Camelia Sinensis Sinensis en de Camelia Sinensis Assamica. De gedroogde blaadjes zijn opgerold en door het warme water vouwen ze helemaal open. Echte theeblaadjes kunnen meerdere keren worden opgeschonken. Door verschillende productieprocessen ontstaat er een verscheidenheid aan pure smaken. Thee bevat veel goede stoffen en werkt als een krachtige anti-oxidant.

De temperatuur van het water is belangrijk (ongeveer 80 graden C). Bij een lagere temperatuur wordt de thee verrassend anders van smaak. Dit heb ik mogen proeven. Het was echt genieten. Wil je meer weten en ervaren? Ik raad je deze theeworkshop van harte aan.

Thee is een heerlijke dorstlesser. Maak je eigen variatie ijsthee en geniet in de zon.

Vakantietijd

De vakantietijd is aangebroken. Het is de tijd dat we meer buiten zijn, fietstochten gaan maken of juist gaan genieten aan zee. Misschien ga je de zon opzoeken net over de grens, een verre reis maken of genieten in Nederland. Onder invloed van de zon gaan we ons beter, blijer en energieker voelen en komen we er aan toe om echt te ontspannen. Maak er een mooie tijd van. Ik wens je een fijne vakantie!